Ważne informacje związane z pracą AOW po 1 stycznia 2014 PDF Drukuj Email
piątek, 20 grudnia 2013 11:28
  1. Trwają konsultacje w sprawie obwieszczenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu leków refundowanych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych który ma obowiązywać od 1 stycznia 2014. Termin zbierania uwag upływa dzisiaj, tj. piątek o godz. 15:00. W dniu dzisiejszym firma KAMSOFT udostępniła bazę BLOZ z symulacją zmian zawartych w powyższym dokumencie. W sprawie pomocy skorzystania z możliwości symulacji zmian prosimy o kontakt.
  2. Wykorzystanie danych z obwieszczenia Ministra Zdrowia które ma obowiązywać od 1 stycznia 2014 zawartych w bazie BLOZ wymaga posiadania licencji na bazę BLOZ na rok 2014 oraz aktualizacji systemu aptecznego do wersji 2014. Nie ma możliwości zatwierdzania automatycznych zmian w buforach leków i zakupów posiadając licencję na lata wcześniejsze.
  3. Od 1 stycznia 2014 zmienią się zasady realizacji środków pomocniczych i wyrobów medycznych (realizacja wniosków na środki pomocnicze i kart zaopatrzenia). W życie wchodzi rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 grudnia 2013 w sprawie wykazu wyrobów medycznych wydawanych na zlecenie (Dz.U. 2013 poz. 1565 z 17 grudnia 2013). Jednym z jego skutków jest wprowadzenie nowej odpłatności w wysokości 10%. Do 1 stycznia przygotowana zostanie wersja systemu AOW pozwalająca na odpowiednią jej obsługę. W przygotowaniu znajduje się również zmiana związana z rozliczeniem środków pomocniczych. Odpowiednie zmiany zostaną udostępnione już po nowym roku tak aby możliwe było rozliczenie okresu styczniowego realizowane z początkiem lutego.
  4. Zmianie ulegnie kwota ryczałtu za lek recepturowy z 8.00zł na 8.40zł. Zmiana ta wynika z podwyższenia minimalnej płacy z 1600zł na 1680zł od 1 stycznia 2014 (rozporządzenie RM z 11 września 2013, Dz.U. poz.1074, ogłoszony 13 września 2013) oraz zapisów art. 6 ust. 7 ustawy o refundacji leków.
 
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności Serwisu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.